Elfdalens Ölkompani

Elfdalens Ölkompani

Historisk afton

ÖlresorPosted by AB 2010-04-05 22:15
EN VINTRIG ÖLRAPPORT FRÅN GÖTEBORG

Då var det dags igen för att socialisera oss lite när nere i Västra Götaland. Vecka 7 var det en historisk afton, öl och avslutande ishockey framåt morgonen. Vi skulle från början gått på bio, men eftersom vi inte kom fram till någon film styrde vi kosan hemåt mig och ägnade oss bland annat att titta på den mycket underhållande matchen Sverige – Kanada i damhockey.

Det kan kännas lite fånigt att ha en historisk afton för oss som är födda så sent som på 70- och 80-talet, samtidigt går det inte att komma ifrån att det har ändå hänt en del under dessa år. Med Jonny Lang i bakgrunden och öl som tillför alltid något kom vi fram till att den händelse som har satts sig allra mest är när Berlinmuren rivs. Andra händelser och människor vi minns är bland annat Gorbatjov, Gulfkriget och forna Jugoslavien. Det kan tyckas lite märkligt att vi minns saker som ligger avskilt från lilla Sverige och också avlägset i tid. Samtidigt, när vi gick i skolan var dessa ämnen högt på våran lista och Berlinmuren mindes vi alla tidningsurklippen, nyheter, bilder överallt som fullkomligt överöste oss. Bilder överallt som visade lyckliga återföreningar av familjer, vänner och släktingar, en lärdom som visade att det alltid kommer solsken bakom tråkigheterna.

Borde vi inte minnas Tjernobyl, mordet på Palme och folkmorden i Rwanda något som vi fortfarande inte riktigt vet om det pågår än idag?

Ölen var av alla sorter, denna afton enbart svenska märken. Allt från Spendrups, Nils Oscar till Postiljon (min självklara pärla), Nils Oscar Pils 5 % är ett intressant öl och faktiskt det enda öl jag kan säga att smaken av citron kommer fram något. Den tråkiga etiketten på en gammal man drar snabbt ner betyget i sin helhet. Spendrups Bright 5 %, alla kvinnors favorit eftersom kalorierna är begränsade. Om man jämför Spendrups Bright med Pripps Blå Pure 4,8 % vinner Spendrups med den enkla motivering att Spendrups smakar mera öl.

Chips och popcorn fanns självklart med på vår fantastiska barmeny. Den är liten och kort, men ack så effektiv. Som avslutning fanns en självskriven nattmacka framför hockeymatchen innan morgonen sakta nalkades. Jag bara undrar, kan det bli värre? Vi såg inte ens klart den utan bytte kanal när det stod 12 – 0 till Kanada. När ska vi lära oss att hockey utan tacklingar inte är hockey?

Medan vi snöar in här nere Västra Götaland undrar vi ständigt när de lär sig att inte salta när det är över 10 minus? Det finns faktiskt något som heter snö. Fantastisk och underbart roligt att se människor som svischar förbi en på skidor, det var allt för länge sedan vi såg det. Mycket kan man säga om denna snö, men vackert är det, några öl på detta sedan är dagen fullbordad.


//JennieLee, vinterälskaren som trivs fantastiskt bra nere i det nya vinterland.